2015. április 13., hétfő

Bíró Szabolcs: Anjouk



Törpe jelenükből egyre gyakrabban menekülök gazdag múltunkba, imádom a történelmi regényeket. A műfajban a legjobb szerintem most  a Hunyadi-saga, de a dobogó második foka Bíró Szabolcs számára van fenntartva már jó ideje, és legújabb könyvét olvasva biztos vagyok benne, hogy ez még sokáig így is marad. Szinte az összes megjelent alkotását olvastam az írónak, ezért nyugodtan mondhatom, hogy eddig ez a legsikerültebb műve, beérett a sok éves munka, kialakult az összetéveszthetetlen stílus, amelynek köszönhetően az olvasó úgy érzi, ő is részese az eseményeknek. 
Bátor Attila a rozgonyi csata után visszavonult a katonaélettől, békés gazdálkodóként éli nyugalmas életét, szép felesége és életrevaló fia a mindene. Aztán egy nap megjelenik nála Anjou Róbert király, és közli vele, hogy legnagyobb ellenfele, Csák Máté meghalt, így eljött az ideje annak, hogy az egész országot uralma alá hajtsa, ehhez azonban szüksége van egykori kiváló katonájára és barátjára. Nem könnyű szívvel indul el a már nem fiatal vitéz harcos a csatákba a király oldalán, de ahogy az idő telik, egyre inkább rájön, hogy ez az ő igazi közege, nem a birtok. Amíg azonban  ő az ország dolgában jár, odahaza árulás miatt elvész minden, ami kedves neki...
Letehetetlen a könyv, izgalmas, fordulatos, teli érdekes karakterekkel akik között akad nemes, közrendű, szegény és gazdag, jó és rossz, és a sok szálon futó események természetesen összefutnak a végén. Teljes képet kapunk a középkori Magyarországról, a nagypolitikától a legalsó néprétegek életéig. A nyelvezetet külön élvezet olvasni, szórakoztató stílusban ismerhetjük meg eleink mindennapjait, a ruháktól az étkezésen keresztül a szóhasználatig. 
Egy 10 kötetesre tervezett regényfolyam első részéről van szó (nem meglepő módon az Anjou - ház történetét ismerhetjük majd meg belőle), amely kiválóan sikerült, úgyhogy már most elkezdtem számolni a perceket, amíg megjelenik a folytatása. 

Ez a történet üvölt a filmvászon után, kiváló könyv, kötelező darab, nem csak a történelem szerelmeseinek!

10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése