2013. július 22., hétfő

Hilary Mantel: Farkasbőrben




Nagyon kevesen kapnak Booker - díjat (ez a legrangosabb angol irodalmi díj), és eddig csak egy  valakinek sikerült dupláznia: Hilary Mantelnek. Naná, hogy kíváncsi lettem rá.
Hilary egyáltalán nem a hagyományos utat járta be: nem bölcsésznek tanult, hanem jogásznak, szociális területen dolgozott. A férje geológus volt, és elkísérte egyik munkahelyére, Botswanába, és mivel nagyon ráért, ott kezdett komolyabban foglalkozni az írással. Olyannyira, hogy hamarosan elkezdtek sorjázni a díjak, és 2009-ben megkapta a Booker - díjat is a Farkasbőrben című könyvéért. Amikor megkérdezték tőle, hogy mire fogja költeni a díjért járó tetemes összeget, az válaszolta: szexre, drogra és rock and rollra (valójában egy családi hitelre költötte, de ezt nem kötötte az olvasók orrára). Azóta is folyamatosan ír, immár két Booker -  díj igazolja, hogy nem is rosszul.
A Farkasbőrben egy történelmi regény, főszereplője Thomas Cromwell. Felvetődik a kérdés: a Tudorok című tévésorozat után lehet újat mondani a korszakról? Hogyne, nagyon is. Például az igazat. Mert természetesen a tévésorozatnak nem sok köze volt valósághoz, VIII. Henrik egyáltalán nem volt olyan szexi, mint a főszereplő színész, és nem csak a nőügyek érdekelték. Nem volt jó uralkodó, de volt annyi esze, hogy tudta magáról, ezért az ország tényleges vezetését nem talpnyaló főurak, hanem rátermett, közsorból való emberre bízta: Thomas Cromwellre. Róla szól a könyv, mely egy trilógia első darabja..
Már az első oldalakon rádöbbennünk, hogy ez bizony nem a tévésorozat látványos világa, a valós életbe csöppennünk: a kis Thomast éppen kis híján halálra veri részeges apja, aki rettegésben tartja az egész családot. Thomas nem törődik bele a sorsába, megszökik otthonról, katona lesz, majd a királyi kancellárián kezd befutni komoly karriert. A semmiből jön, ezért mindent akar. És meg is kap mindent: vagyont, rangot, hírnevet, és ami a legfontosabb: szerető családot. Az pedig nem érdekli, hogy mi az ára. Kegyetlen, keresztülgázol mindenkin, bármi áron megvalósítja a terveit, ravasz, okos, igazi politikus.
A könyv legnagyobb erénye az, hogy bemutatja a Tudor-korszak mindennapjait. Miközben a politika boszorkányhája forrong, Cromwell háznépe éli a hétköznapjait, melyekben ugyanúgy megjelenik a szerelem, gyűlölet, harag, szeretet, mint a nagyurak mindennapjaiban. Ez a kettősség adja a könyv lendületét, és annak ellenére, hogy egyáltalán nem felszínes lányregény, mégis szórakoztató és tartalmas tud lenni egyszerre.
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a történelmi regényeket, érdekli a politika, és a Tudor-kor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése