2013. február 15., péntek

Anya-lánya bonyolultan

Pár éve láttam egy egész jó filmet, többek között Sandra Bullock szereplésével. Egy életvidám, nevetős-sírós film volt, az a tipikusan barátnőkkel nézős. Nos, a listámon szerepel a könyvváltozat is. És mint általában mindig, a könyv fényévekkel felülmúlta a belőle készített filmet.

Rebecca Wells: Vagány nők klubja



Adva vagyon Sidda, aki férjhez menne (a tökéletes pasihoz), de valamiért mégsem akaródzik neki. Fél, de nem tudja mitől. Halasztódik a lagzi, halasztódik, úgy tűnik, nem is lesz belőle semmi, mert elvonul a férfitől, "gondolkodni". Ilyenkor jönnek jól az anyai tanácsok, nem? Nos igen, jelen esetben ez kicsit problemás, mivel a kedves anyuka besértődött egy cikken, és nem beszél a lányával. Szerencsénkre színre lépnek anyuka barátnői, a Ya-yák (3 életvidám matróna, akik imádják az életet, és a koktélokat), és ráveszik anyukát - Vivi -, hogy küldje el Siddának a Ya-yák titkos nagy könyvét, ami tartalmazza a 3 barátnő múltját.  
A könyvből megismerjük a Ya-yák izgalmas lánykori kalandjait egy Shirley Temple hasonmásversenyen történt botrányos pukizástól, egy bálon történt ruhamizérián és egy botrányos fürdőzés utáni letartóztatáson keresztül a gyermekek születéséig. Megismerjük Vivi démonjait, tanúi leszünk az idegösszeomlásának, és lassan megbocsátunk neki, ahogy Sidda is megbocsát Vivinek. A könyv végén természetesen öröm-boldogság, nagy egymásra találás.
Nem is csak a történet tetszett nagyon, hanem a mögötte lévő drámák. És veszettül irigykedem Vivire, akinek ilyen izgalmas élet jutott, ilyen barátnőkkel. Mindig mögötte állnak, mindig támogatják egymást, mellettük a férjek csak segítők. És mégis. Irigylem Csobogó Patak Hercegnőjét, pedig gyakran hangoztatom, hogy én is istennő vagyok ;)
Ami még érdekes, hogy mikor is talált meg engem ez a könyv. Pár napra rá, miután elolvastam és kicsit megrágtam magamban, meghalt anyukám. Fájt és fáj még mindig, de akármilyen közhelyes, ez a könyv segített. 
Ajánlom mindenkinek, főleg annak, aki "harcol" a családtagjaival. Ne tegyétek. Szeressétek egymást ;) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése