2013. január 20., vasárnap

A sötét lovag: Felemelkedés

Christopher Nolen ismét darkban nyomja Christian Bale-el.
Nem volt ez mindig így. Főleg azért nem, mert sokáig nem a főszereplőn volt a hangsúly, hanem a főgonoszokon. Az ok rém egyszerű: nem találták azt a karizmatikus színészt, aki le tudja mosni a vászonról a rosszfiúkat. 
Elsőként ugye vala Michael Keaton, akivel annyi volt a gond, hogy a közepesnél gyengébb színész, ami a tévében nem feltűnő, de a filmvászonhoz több kell. Így történt, hogy az első Batman filmmel Jack Nicholson ment a mennybe, Jokere ma is etalon. 
A  második részből is csak Michelle Pfeiffer Catwomanje, illetve Danny DeVito pingvinje rémlik. Ezután végre lecserélték Keatont, a rossz hír az, hogy Val Kilmerre, aki még rosszabb volt, még Jim Carrey sem tudta megmenteni a filmet. Azt hittük, ennél rosszabb nem lett, aztán mégis. Emlékszik valaki a Batman és Robinra George Clooney-val? Rémálmaimban néha még visszajár: B-listás sztárok felhúzták a dögös bőrszerkót és égették magukat. Az egyetlen értékelhető mozzanat Arnie mamusza volt abból a filmből.
A Batman-sorozat minden jel szerint a végéhez közeledett. Aztán jött a mentő ötlet: Christopher Nolan, aki addig nem gigaprodukciókat rendezett, hanem elgondolkodtató, mégis fogyasztható filmeket (pl: Csapda, Mementó), vagyis a filmek minősége óriásit emelkedett. Már csak a főszereplő hiányzott, aki ezúttal nem az ügyeletes szépfiú volt, hanem egy remek színész: Christian Bale. És elkezdődött egy sikertörténet..
A Batman kezdődik óriási siker volt (még Katie Holmes szerencsétlenkedése is feledésbe merült a többi parádés alakítás mellett), és azért, mert a két főszereplő: Liam Neeson és Bale egy szinten volt, és sikerült megteremteni azt a dark hangulatot, ami illett a sötét lovaghoz. 
Aztán jött A Sötét lovag, amit Heath Ledger tett felejthetetlenné (bizony, néha jobb volt Bale-nél, ami azért nem semmi). Lehet ezt még fokozni?
Tavaly elkészült a Nolan-Bale triológia utolsó darabja (Nolan nem vállal több filmet, ezért egy korszak ezzel véget ért a Batman-filmek történetében). Nolan méltó módon búcsúzott, feladta a leckét a leendő utódnak.
A történet néhány évvel az után folytatódik, ahol az előző rész véget ért: Bruce még mindig lábadozik, a céggel nem törődik, ezért szépen kezd is tönkremenni. A városban a felszínen béke van, de ez a béke csak illúzió. Van egy maszkos rossz fiúnk, Bane (Tom Hardy jól kigyúrta magát a szerephez, nem rossz, de továbbra sem értem, miért tartják olyan nagyra), aki háborús állapotba sodorja Gotham Cityt, a nép a hősért kiállt, de ő éppen nem ér rá, mert zéró életkedve van. Először csúnyán elbánnak vele, de aztán persze hősiesen összeszedi magát, és megmenti a várost. 
A filmmel az a fő gond, hogy túl hosszú, legalább egy fél órát ki kellett volna vágni belőle, akkor tökéletes lett volna, így azért időnként lehet rajta unatkozni, de a Bale-Nolan páros azért elviszi a hátán a filmet.
Michael Cane tökéletes Alfred szerepében, Morgan Freeman is hozza a szintet. Gary Oldman ugye Gary Oldman, van nála jobb rendőrfőnök? Marion Cotillard viszont úgy látszik, Párizsban hagyta az Oscar-díjas formáját, nem túl meggyőző a szerepében. A pozitív meglepetés: Anna Hathaway. Nagyon jól áll neki a rossz kislány szerepe, aki persze kedvenc Batmanunk hatására megtér a jók közé. 
Ami a legjobb a filmben, az a dark atmoszféra: dögös kocsik és motorok, cool szöveg, lazán vett komolyság,  bűn és erény összemosódása.
Batman forever!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése